Expozitúra Bankaustria Creditanstalt, objekt Pallehner, Bratislava
Ľubomír Závodný, Matej Siebert
1998

Návrh interiérov pre pobočku Creditanstalt vznikol v rámci rekonštrukcie trojpodlažného historického objektu na Hurbanovom námestí, známeho ako Palehner, na ktorej sa podieľalo viacero autorov. Priestory pozostávajú z expozitúry a administratívneho zázemia v dvoch podlažiach. Architektonické riešenie ponecháva relatívne autonómne pôsobenie pôvodnej stavebnej substancii. Zariadenie pobočky predstavujú samostatné objekty v materiálovej kombinácii čerešňovej dyhy, sivého náteru a antikorových kovových kontrastov. Od vstupného priestoru až do jednotlivých kancelárií prechádza myšlienka súvislej drevenej plochy, ktorá je raz prezentovaná v podobe celostenového obkladu, inokedy rieši priestor pod okennými parapetmi. Pulty expozitúry sú solitérmi robustných pravouhlých tvarov. Pomerne prísne pôsobenie interiéru zmierňuje dvojica elegantných červených pohoviek, ktoré slúžia klientom spoločnosti. Zaujímavým prvkom riešenia je teleso zadného schodiska, ktoré spája kancelárske priestory so zázemím v suteréne. Jeho časť oválneho tvaru sleduje sklobetónová stena a pravouhlé nástupné čelo kryje sklenená plocha so sústavou horizontálnych antikorových lamiel. Vznikol tak príjemný optický jav, ktorý oživuje jadro admnistratívnych priestorov.


©2017 Architektonická kancelária • Mapa stránok • Podmienky použitia • PDA • RSS